Dzisiaj bardzo popularna jest zdrowa żywność. Jednym z przykładów mniej znanych jest stewia roślina z rodziny astrowatych, która ma około 240 gatunków. Używana jest ona głównie jako zamiennik cukru. Jej pochodzenie to Ameryka południowa, gdzie znajduje się najwięcej plantacji. W XIX wieku odkryto jej liczne właściwości, choć tak naprawdę zażywali już je dawni Indianie.
Właściwości
Ta roślina w szczególności polecana jest osobom które zmagają się z chorobą cukrzycy. Stewia bowiem znacznie obniża zawartość cukru w organizmie. Może ona być więc używana zamiast popularnego słodzika, który jest substancją sztuczną i szkodliwą dla organizmu. Inną właściwością stewii jest jej pomoc w walce z próchnicą zębów. Jej składniki niszczą bakterie które odpowiadają za próchnicę zębów. Ta roślina polecana jeszcze jest w szczególności osobom, które walczą z nadciśnieniem. Poza tym stewia ogranicza łaknienie i nie uzależnia jak inne specyfiki. Stewia zawiera też różne witaminy i minerały. Jest bogata w witaminę C oraz zwiększa odporność organizmu co zwiększa odporność organizmu przed infekcjami. Roślina licznie wykorzystywana jest przez dentystów. Służy ona to przyrządzenia płynu do płukania jamy ustnej oraz jako środek do zwalczania paradontozy. Istnieją również pewne walory estetyczne. Często stewię wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym jako maseczki na twarz. Właściwości nawilżania twarzy oraz liczne walory odżywcze mogą się spodobać szczególnie kobietom.
Rodzaje
Stewia jako roślina jest specjalnie przetworzona, aby można było ją stosować do codziennego użytku. Jedną z form jest płyn który nie zawiera kalorii. Jest to diabetyk o niskim współczynniku glikemicznym i może być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie powoduje ona skutków ubocznych, tak więc można ją stosować bez żadnych przerw. Dodawać można ją w płynie do różnych potraw co zwiększa uniwersalność rośliny.
Stewia występuje też w postaci tabletek. Najczęściej ta forma używana jest to słodzenia kawy lub herbaty i zastępuje popularny słodzik. Jest ona nisko kaloryczna, a jedna mała tabletka odpowiada jednej dużej kostce cukru.
Podsumowanie
Stewia to bardzo zdrowa i coraz bardziej popularna roślina. Ludzie cenią sobie przede wszystkim jej właściwości zdrowotne. Po przyjęciu dawki, ludzki organizm nie magazynuje zapasu rośliny w organizmie, a od razu jest ona przetwarzana przez jelita. Jeżeli chodzi o zakres stosowania to mogą ją przyjmować wszystkie osoby powyżej drugiego roku życia. Szczególnie powinny być nią zainteresowane kobiety w ciąży. Cukier nie jest najlepszym składnikiem diety przyszłej mamy, a więc stewia sprawdzi się znakomicie jako zamiennik. Pewne badania wykazują nawet, że przyjmowanie stewii codziennie wpływa na ogólną kondycję naszego organizmu, zapobiega senności oraz kłopotom trawiennym. Jest ona również bardzo często stosowana jako jeden ze składników diety odchudzającej z powodu bardzo niskiej kaloryczności, a zarazem słodkiego smaku który zastępuje cukier.
Najnowsze komentarze